Τα λέμε στην επιφάνεια
Ότι δεν σε σκοτώνει , σε κάνει πιο δυνατό


Έξοδος Κύπρου και Λαϊκής από το ΧΑ …
800 αναγνώστες
Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012
21:00

Αυτό θα φέρει άνοδο εφόσον στο ΧΑΚ δεν θα μπορούν να κάνουν παιγνίδια οι σορτάκηδες. Επίσης οι σορτάκηδες θα τρέξουν να καλύψουν θέσεις πριν την έξοδο και μπορεί να προκύψει και κανένα short squeeze!

 

"Ζήτημα παραμονής των τίτλων των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής στο Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται πλέον να τίθεται επί τάπητος, ελέω δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, των στόχων κεφαλαιακής ενίσχυσης που απέτυχαν και της κρατικής ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Την ίδια στιγμή οι μετοχές τους δεν είναι πλέον μαζικά εμπορεύσιμες στην Αθήνα, αφού και οι ξένοι επενδυτές απομακρύνθηκαν από το χρηματιστήριο της Ελλάδας. Το επισφαλές σκηνικό συμπληρώνεται από το ράπισμα που δέχτηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι κατά τους τελευταίους μήνες. Οι επενδυτές εμφανίζονται κάτι περισσότερο από επιφυλακτικοί να επενδύσουν, το χάος που επικρατεί οδηγεί σε άλλους χρηματιστηριακούς τίτλους, ακόμη και σε διαφορετικού τύπου επενδύσεις (όπως ο χρυσός). Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην Κύπρο, αφού το χρηματιστήριο της χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις διεθνείς εξελίξεις και ειδικά της Ελλάδας.

Εξάλλου, οικονομικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι της Κύπρου αναφέρουν πως πλέον οι τράπεζες πρέπει να προβούν σε τεράστιες εξοικονομήσεις και μείωση του κόστους λειτουργίας τους, το οποίο «φορτώνεται» με επιπλέον έξοδα για εγγραφή των νέων μετοχών (από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (Χ.Α.).
Τονίζεται, ότι φέτος ειδικά κατέβαλαν ή πρόκειται να καταβάλουν πολύ ψηλά ποσά, για την εγγραφή των νέων μετοχών τους στο Χρηματιστήριο Αθήνας.

Το κόστος των δύο τραπεζών
Η Τράπεζα Κύπρου φέτος χρειάζεται πάνω από 1 εκ. ευρώ για την εγγραφή των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου της και η Λαϊκή Τράπεζα όπως υπολογίζεται, θα καταβάλει άνω των 2 εκ. ευρώ για να εισαγάγει τις νέες μετοχές της. Επιπλέον, πληρώνουν σημαντικά ποσά για να παραμένουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε ετήσια βάση. Οι αριθμοί που αναφέρονται έχουν επιβεβαιωθεί και από κύκλους εντός Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

Σειρά ερωτηματικών εγείρονται που αφορούν στο υψηλό κόστος, από τη στιγμή μάλιστα που πλέον οι τράπεζες τίθενται υπό κρατική στήριξη. Το όποιο κόστος και δη μεγάλο συνεπάγεται επιπλέον κονδύλια από πλευράς κράτους (φορολογούμενων). Τα ερωτήματα έχουν τεθεί εδώ και εβδομάδες στο τραπέζι συζητήσεων παραγόντων που ασχολούνται με την οικονομία της Κύπρου αλλά και το ΧΑΚ.

Σημαντικό σημείο στο οποίο γίνονται ιδιαίτερες αναφορές αφορά στη διπλή εγγραφή των τίτλων Κύπρου και Λαϊκής. Μάλιστα τονίζεται από ορισμένους πως δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της συγκεκριμένης κατάστασης από τη στιγμή που λειτουργεί (σ.σ. από το 2006) η κοινή πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα σε επενδυτές τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα να διαπραγματεύονται τις αγοραπωλησίες μετοχών και στα δύο χρηματιστήρια.

«Για αποφυγή αχρείαστων εξόδων, τα οποία πλέον καταβάλλει ο Κύπριος φορολογούμενος, οι Τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε μελέτη για έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών και να παραμείνουν μόνο στο ΧΑΚ. Επιπλέον, οι Τράπεζες μας ταυτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με τις Ελληνικές εταιρείες και δέχονταν έντονες πιέσεις, πριν ακόμη διαφανούν τα σοβαρά προβλήματα της Κύπρου» αναφέρει στο INBusinessNews καλά πληροφορημένος οικονομικός αναλυτής που έχει άμεση επαφή με τις χρηματιστηριακές διαδικασίες.

Καταληκτικά αναφέρεται πως στο ευρύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες θα πρέπει να σκεφτούν και πως επηρεάζονται και οι οικονομίες και τα χρηματιστήρια στα οποία τυγχάνει διαπραγμάτευσης η μετοχή τους. Εν μέσω επισφαλούς περιβάλλοντος ορισμένα εκατομμύρια για εγγραφή νέων μετοχών αποτελούν τουλάχιστον σπατάλη, σε μια περίοδο που έχουν αξία και τα τελευταία ευρώ. "

http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/510417

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
6 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Ότι δεν σε σκοτώνει , σε κάνει πιο δυνατό
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις